Att välja kanin

Passar hona eller hane bäst för er?

Hane

Fördelar: Hanar är oftast lugnare i temperamentet än honor, de är stabilare eftersom att de inte har brunstcyklar och ofta mer intresserade av att mysa, sitta i knä och klappas. helt klart bästa valet för barnfamiljen.
Hanarna håller formen bättre, de har inte samma risk att bli överviktiga som honorna har. För den utställningintresserade har hanen en längre utställningskarriär också, de blir oftast bara "snyggare" när de har något år på nacken. Honorna tappar formen för utställning betydligt fortare. Om det ni söker är en kanin för sällskap och inte avel rekommenderar vi hane.

Nackdelar: Könsmogna hanar tenderar att skvätta kiss för att märka ut sitt revir, något som är mindre kul om man håller sin kanin inomhus. Vi rekommenderar att kastrera hanen innan detta blivit ett inlärt beteende, alltså gärna precis vid könsmognad, ifall ni ska ha kaninen som sällskapskanin inomhus. Två hanar kan absolut inte hållas tillsammans, det är till och med olagligt enligt jordbruksverket att hålla okastrerade hanar ihop.

Hona

Fördelar: Största fördelen med hona är att hon kan få ungar. Vi är många som uppskattar att ha kaninungar hemma, det är en spännande upplevelse att få följa de små liven. Har du planer på att avla så rekommenderar vi starkt att ha ett syfte med din avel. Håll aveln organiserad, gärna knytet till Sveriges kaninavelsförening så att aveln sker registrerat, alt. hoppavel, produktionsavel eller liknande. Oavsett vad som passar er bäst så påminner vi om att avel med djur innebär ett ansvar för djurens utveckling, friska avelsdjur, utan undantag måste alltid vara utgångspunkten.
Honor skvätter inte kiss runt sej och de är ofta mer alerta och nyfikna av sej.

Nackdelar: Honorna är oftast inte lika tillgivna som hanarna är. Det är så klart även individuellt, men generellt sett är honorna mer revirhävdande i buren och mer reserverade än hanarna är. De har dessutom sina brunstcyklar som gör att de inte är lika pålitliga. Det kan variera hur de reagerar på att bli klappade från gång till gång.
Cancer är mycket vanligt hos kaninhonor som inte kastreras, studier visar på att 60-80% av alla okastrerade kaninhonor över 3 år drabbas.
Honorna gräver mycket, deras instinkt är att gräva och bygga bohålor som de kan få ungar i.

1 eller 2 sällskapskaniner?

Detta kan också spela in på valet av kön. Att ha två kaniner tillsammans som trivs ihop är fantastiskt. Vill ni ha två sällskapskaniner och hålla dem ihop i samma bur/hage så finns det två alternativ:

1. Två honor tillsammans
- Detta kan gå alldeles utmärkt bra, lättast är det om man köper två st som är väldigt nära i ålder och håller dem tillsammans redan från att de är under 12 veckor och dem fortsätta bo tillsammans hela tiden. Att kastrera båda vid könsmognad kan öka chanserna att de fortsätter vara vänner när puberteten inträder. Men man måste också vara medveten om att det inte alls är alltid som de går som man vill och man kan måsta sära på dem och låta dem ha sin egen bur, sitt eget revir. Faktum är att många kaniner trivs bäst så. De har stor glädje av att se varandra ändå.
2. En kastrerad hane med en hona (eller ännu bättre, med en kastrerad hona)
- Detta är det bästa alternativet om man vill ha två tillsammans. Det är störst sannolikhet att de trivs tillsammans utan tjafs. Viktigt är att hanen kastreras så snart han når könsmognad. Boka tid direkt när du hämtat honom. Han är oftast 8 veckor när han flyttar och kan kastreras redan vid 16 veckor. Det är viktigt att om bara ena kastreras att det då är hanen. En okastrerad hane tenderar att stressa honan väldigt mycket då han konstant kommer vilja para sej med henne.
Att ha bara en sällskapskanin går också alldeles utmärkt.
En kanin som blir ompysslad, rastad och ges tid till socialt umgänge med människorna den bor hos måste inte ha en artfrände. De naturliga för kaniner är att leva i koloni, de är sociala varelser, men de har också sin håla och sitt revir i kolonin när de inte tolererar att andra tränger sej på. Därför krävs det betydligt större ytor för kaniner som hålls tillsammans. Men en kanin som hålls ensam ute och bara matas morgon och kväll kommer att känna sej väldigt ensam.

Ska kaninen inte gå i avel hos er?

- Då kan det vara klokt att kastrera kaninen
Evidensia - Kastrera din kanin 
Cancer in rabbits